Weblog Uitvaartverzorging Piëta

Uitvaart en nazorg op maat, met liefde en aandacht…

Hospice: wanneer thuis sterven niet mogelijk is.

Posted by Marianne Doornbos op 12 oktober 2007

331-herfstblaadjes.GIF

In opdracht van de Vereniging Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Nederland heeft het onderzoeksinstituut IVA in 2005 onderzoek gedaan naar de plaats waar mensen in Nederland sterven en naar de afwegingen die patiënten en hun naasten maken bij het kiezen van die plaats. Uit dit onderzoek blijkt dat 73% van de mensen ervoor kiest om thuis te overlijden. Het hospice komt op de tweede plaats. De meeste mensen kiezen voor thuis sterven, omdat thuis vertrouwd, intiem en veilig is. Of het mogelijk is om thuis te sterven is sterk afhankelijk van de aanwezigheid van een mantelzorger in het gezin. Ook het bijtijds kunnen beschikken over voldoende medische zorg (pijnbestrijding, zuurstof) is van belang voor deze keuze. Dit geeft een gevoel van veiligheid.

In werkelijkheid echter sterft maar 30% van de mensen thuis. Wanneer thuis sterven niet mogelijk is, is het hospice een goed alternatief. Een hospice is een plaats met een huiselijke sfeer, waar mensen die ongeneeslijk ziek zijn kunnen worden verzorgd. Omdat niet elk hospice dezelfde zorg biedt, is het goed om hier van tevoren naar te informeren. Wat wel voor elk hospice geldt, is dat de gasten of bewoners (zoals de patiënten hier genoemd worden) een eigen kamer krijgen, die ze een persoonlijk accent kunnen geven. Ook wordt de zorg in elk hospice vergoed door de AWBZ. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd. Verder krijgen de naasten in een hospice ook veel aandacht en is er voor hen altijd een logeermogelijkheid.

Het dichtsbijzijnde hospice voor Elburg is in Nunspeet. Dit hospice is geopend op 3 mei 2010. Andere hospices in de buurt van de gemeenten Elburg en Oldebroek zijn in Epe (Hospice Casa Vera), Ermelo (Willem Holtrop hospice), Zwolle en Harderwijk (Hospice Jasmijn). In Nunspeet bestaat ook een beperkte hospicevoorziening in het verzorgingshuis Ittmanshof.

Een lijst met adressen van hospices is te vinden op www.palliatievezorg.nl. Op deze website is ook informatie te vinden over de kosten, de criteria voor een opname in het hospice en alternatieven voor een hospice

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: