Weblog Uitvaartverzorging Piëta

Uitvaart en nazorg op maat, met liefde en aandacht…

Verder leven zonder je partner

Posted by Marianne Doornbos op 21 juni 2008

De dood van de partner is op elke leeftijd zeer ingrijpend. De situatie waarin men verkeert kan echter zeer verschillend zijn. Het is anders om je partner te verliezen wanneer je samen de kinderen opvoedt, dan om je partner te verliezen wanneer je een heel leven hebt gedeeld, niet meer werkt en misschien geniet van de kleinkinderen.

Met je partner had je een verbintenis zoals je die met niemand anders had. Je deelde lief en leed en dag en nacht met elkaar. Hij of zij kende je in de meest sterke en meest zwakke momenten en had deel aan de vorming van de persoon die je geworden bent. Hoe groter de rol was die je in elkaars leven speelde, des te voelbaarder is het verlies. De achtergebleven partner kan een gevoel van hulpeloosheid ervaren. Wanneer er kinderen zijn die zorg behoeven gaat de eerste aandacht van degene die achterblijft naar hen. Als dat (te)veel tijd en energie kost kan dat problemen geven bij de verwerking.

Het verlies van de partner kan een groot gevoel van eenzaamheid geven. Het is niet makkelijk om nu alleen invulling aan het leven te moeten geven. Onafhankelijk van de leeftijd mist men na het overlijden van de partner vaak de vertrouwdheid, intimiteit of seksualiteit. Het is goed dat gemis te erkennen.

Bron: Landelijke Stichting Rouwbegeleiding: www.verliesverwerken.nl. Op deze website is informatie te vinden over het rouwproces, rouwzorg, lotgenotencontact en een lijst met boeken over o.a. rouw en verlies van een partner. Een literatuurlijst is ook te vinden op www.rouwboeken.nl

Ook is er een internettijdschrift voor mensen die hun partner hebben verloren. Deze is te vinden op www.draaikolk.com. De site is specifiek gericht op de rouwverwerking van mensen die hun partner door de dood hebben verloren (dus niet door bijvoorbeeld scheiding). Het doel is om elkaar steun en troost, herkenning en erkenning te bieden onder meer door middel van (het uitwisselen van) ervaringen, gedachten, gedichten, adviezen, recensies, verhalen en e-mailondersteuning.

Voor mensen die jong hun partner zijn verloren is er de lotgenotensite jjpv. Het belangrijkste van deze site is het forum, hier ontmoeten lotgenoten elkaar en geven elkaar steun.

Op internet zijn diverse sites te vinden waar weduwen en weduwnaars elkaar kunnen steunen en begrip kunnen vinden. O.a. via Hyves en Facebook.

Verder is er nog de ontmoetingsgroep Melle. Dit is een vriendengroep alleen voor weduwen en weduwnaars vanaf 45+ tot 70-.  De deelnemers organiseren regelmatig activiteiten. Het doel is om op een ongedwongen en gezellige manier te kunnen deelnemen aan  activiteiten en elkaar te ontmoeten.

Tenslotte zijn er nog de relatiebemiddelingsbureau’s. Finishing Touch en  Partnerselect zijn relatiebemiddelingsbureau voor weduwen en weduwnaars.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: