Weblog Uitvaartverzorging Piëta

Uitvaart en nazorg op maat, met liefde en aandacht…

Fietsroutes langs rustplaatsen

Posted by Marianne Doornbos op 7 juli 2009

2009, als Jaar van de Tradities, is het kader voor enkele speciale activiteiten van de Novetheek in samenwerking met Stichting De Rondzegster. Zij brengen een boekje uit met zes fietsroutes langs rustplaatsen op de Noord-Veluwe. Ook wordt er in de vitrines van de Historische Informatie Punten in de bibliotheken een tentoonstelling ingericht over tradities rond de dood. Ter afsluiting zal er op 24 september a.s. een lezing zijn over dit onderwerp door Marianne Doornbos van “De Rondzegster” in de bibliotheek van ’t Harde.

fietsroutes CIMG9585

Routeboekjes
De officiële start van de fietsroutes werd verricht door wethouder Gerard van der Velde van de gemeente Elburg op woensdag 1 juli bij de nieuwe bibliotheek van ’t Harde. Bij alle Novetheek-vestigingen zijn tot 1 oktober de boekjes met beschrijvingen van zes routes langs rustplaatsen op de Noord-Veluwe gratis te verkrijgen. De routes zijn elk tussen de 18 tot 25 kilometer lang en komen in elk geval langs vier verschillende rustplaatsen, zoals begraafplaatsen, kerken of grafheuvels. De routes kunnen afzonderlijk worden gefietst, maar ze kunnen ook makkelijk gecombineerd worden, omdat ze elkaar overlappen. Deelnemers kunnen bovendien meedoen aan een prijsvraag. In het boekje staan bij elke route enkele vragen. Wie de antwoorden inlevert bij één van de Novetheek-bibliotheken, hoeft geen inschrijfgeld van 3 euro te betalen voor een nieuw (tijdelijk) abonnement en krijgt bovendien nog een aardige attentie.

“De Rondzegster”
Een van de initiatiefnemers van de rustplaatsenroute is Stichting De Rondzegster uit Doornspijk. Deze stichting is opgericht door Els van Nieuwenhuijzen en Marianne Doornbos. Zij vinden dat er meer openheid moet zijn rondom het levenseinde. De stichting levert daarom denk- en daadkracht bij cultuureducatieve projecten in het primair en voortgezet onderwijs. Zij verzorgt daarnaast voorlichtingsbijeenkomsten voor volwassenen, stimuleert kunstuitingen rondom het levenseinde en stelt informatiemateriaal samen. Eén van de eerste projecten van “De Rondzegster” was het beschikbaar stellen van de leskist “De wereld rond de dood”. Een andere activiteit was de organisatie van de tentoonstelling “Uitva-art” in Kasteel Elburg.
De naam “rondzegster” verwijst naar de vrouwen in de voormalige Zuiderzeedorpen die het overlijden van een dorpsgenoot kwamen aanzeggen. Meer informatie is te vinden op de website www.rondzegster.wordpress.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: