Weblog Uitvaartverzorging Piëta

Uitvaart en nazorg op maat, met liefde en aandacht…

Asbestemming: As van overledenen samenvoegen

Posted by Marianne Doornbos op 24 augustus 2010

Er zijn vele bestemmingen mogelijk voor de as van een overledene: verstrooien, begraven, bijzetten in een urnenmuur, thuis bewaren in een urn, bewaren in een sieraad.

 Maar wat veel mensen niet weten, is dat het ook mogelijk is om de as van twee of meer overledenen samen te voegen om bijvoorbeeld samen in één urn te begraven of thuis neer te zetten, of samen te verstrooien.

Wat is er mooier dan dat twee mensen die jarenlang samen zijn geweest ook na hun dood samenblijven. Bijvoorbeeld een echtpaar, ouder(s) en kind(eren), broer en zus, vriend(inn)en voor het leven.

Wettelijk gezien is er geen enkel bezwaar. In artikel 9 van het Besluit op de Lijkbezorging staat:
“De verbranding geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is.”  Deze wet geldt echter alleen voor het verbrandingsproces. Het
crematorium moet de as per overledene aanleveren en mag dus niet de as van twee overledenen samenvoegen in één asbus. Zowel in de Wet op de Lijkbezorging als in het Besluit op de lijkbezorging staat niets over een verbod op het naderhand samenvoegen van de as.

Vraag hier dus naar bij crematorium (voor bijzetting van een urn bij het crematorium) of begraafplaats (voor bijzetting op de begraafplaats van een urn in een graf of een muur). Uw vraag kan in eerste instantie ontkennend worden beantwoord, maar het is wel degelijk mogelijk. Mij is bekend dat samenvoeging van as van een echtpaar heeft plaatsgevonden. Voor vragen kunt u altijd vrijblijvend en kosteloos contact met mij opnemen via e-mail info@pi-eta.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: