Weblog Uitvaartverzorging Piëta

Uitvaart en nazorg op maat, met liefde en aandacht…

Uitburgeren: bij een goed leven hoort een goede dood

Posted by Marianne Doornbos op 8 augustus 2011

Hersenonderzoeker Dick Swaab is de geestelijk vader van ´uitburgeren´. In zijn werk constateerde hij keer op keer dat mensen vaak niet over de dood praten en hun nabestaanden daardoor achterlaten met veel vragen. We zijn ‘als de dood voor de dood’.
Swaab ziet het nadenken over en het vastleggen van belangrijke zaken rondom de dood als wezenlijk voor onszelf en onze naasten. Het is onlosmakelijk verbonden met levenskunst en verantwoord burgerschap. Daarom pleitte hij er in 2002 op ludieke wijze voor om uitburgering verplicht te stellen.

Het tv-programma ‘Uitburgeren doe je zo’ is te zien op maandag 22 augustus, 23.15 uur op Nederland 2 en wordt herhaald op woensdag 24 augustus, 14.30 uur op Nederland 2. Hierin staat de ‘Dr. Swaabs Uitbox’ centraal, een (virtuele) verzamelplaats voor al uw wensen rondom de dood.
Aan mensen met uiteenlopende achtergronden wordt gevraagd wat zij wel en niet in deze Uitbox zouden stoppen. Wat moeten hun naasten vinden in deze Uitbox? En waarom?

Het tv-programma en de website zijn een initiatief van de humanistische omroep HUMAN.Het Humanistisch Verbond is met name betrokken bij het hoofdstuk ‘Praten over de dood’ en zal na de tv-uitzending het onderhoud van de site op zich nemen. De bedenker van de term uitburgeren is hersenwetenschapper Dick Swaab.

Bron: website www.uitburgeren.nu

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: