Weblog Uitvaartverzorging Piëta

Uitvaart en nazorg op maat, met liefde en aandacht…

Troosteten: rouwmaaltijd, vroeger en nu

Posted by Marianne Doornbos op 10 maart 2012

Oorsprong

Maaltijden worden al eeuwen lang gehouden om te vieren (huwelijk, einde van de vastentijd) of om  te herdenken (sterven en opstaan van Jezus, overledenen).

Waarschijnlijk werden in de Oudheid al maaltijden gehouden bij een grafheuvel en in de middeleeuwen werden er maaltijden op de graven gehouden. Toen er werd begraven in de kerk, werden ook in de kerk grafmaaltijden gehouden.

Inhoud

Vanaf 1750 werd koffie dé volksdrank, voorheen was dat bier. Ook bij de rouwmaaltijden werd veel bier gedronken. De maaltijden hadden in sommige streken dan ook namen als leedbier, groevebier, droefbier, dodenbier, troostbier. Ook werd er veel gegeten. Er was veel armoede en een rouwmaaltijd (evenals een bruiloftsmaal) was een gelegenheid om eens goed te eten. Hierdoor liepen de maaltijden vaak uit de hand (openbare dronkenschap, ruzies, vechtpartijen). De wereldlijke en kerkelijk overheden probeerden de maaltijden te verbieden, maar dit is niet gelukt. Uiteindelijk pas in de Tweede Wereldoorlog werden de maaltijden beperkt door gebrek aan voedsel. Na de Tweede Wereldoorlog werden de maaltijden meer gezien als een sociale gebeurtenis.

 Troosteten

Samen eten heeft een functie. Het staat symbool voor samen delen: niet alleen het eten samen delen, maar ook het verdriet samen delen. Door samen over de overledene te praten en herinneringen op te halen kunnen we elkaar troost bieden. Zo kan een rouwmaaltijd weer een mooi ritueel worden, de afsluiting van de uitvaart en tegelijk het begin van een dagelijks leven zonder de overledene.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: